Sunday, 12 March 2017

Apa itu telomeres

Pernah baca @ terdengar tentang "telomeres"?

● Apa itu telomeres & Fungsi/tugas telomeres

Telomere adalah 'pelindung' yang berada di hujung kromosom kita. Telomere mempunyai tugas yang sangat penting iaitu melindungi DNA dari rosak.

Kromosom pula adalah struktur di dalam sel berupa deretan panjang molekul yang terdiri daripada molekul DNA dan pelbagai protein berkaitan info genetik suatu organisma.

Telomere terdapat dalam kromosom badan kita. Waktu lahir, telomere ini panjang. Tetapi semakin memendek seiring dengan pertambahan usia.

● Apa akan jadi kalau telomeres ni menjadi pendek terlalu cepat?

Apabila semakin pendek, sel-sel dalam badan tidak boleh menjalankan fungsi dengan sempurna sampai lah sel itu mati atau musnah.

● Apa kesan daripada pemendekan telomeres

Bila sel mati, banyak lah masalah kesihatan yang dihadapi seperti serangan jantung, kanser, diabetes, penuaan dan penyakit lain.

● Bagaimana Vivix bertindak terhadap telomeres.

Landmark study yang dijalankan oleh Shaklee menunjukkan bahawa pengambilan suplimen yang konsisten seperti VIVIX dapat mengurangkan kadar pemendekan telomere sebanyak 40%.

Sebab itu vivix disarankan kepada semua peringkat umur bermula dari remaja sehingga warga emas. Vivix sangat bagus untuk membantu merencatkan sel-sel tidak baik dalam badan disamping membantu melambatkan penuaan

untuk sebarang pertanyaan atau pesanan, SMS atau WA 012.5932706

0 comments: